Naučte se pečovat o své tělo na novém kurzu Zbav se bolesti
8. dubna 2024 Aktuality

Naučte se pečovat o své tělo na novém kurzu Zbav se bolesti

Lektorka Mgr. Světlana Čarnická vede kurz s názvem „Zbav se bolesti – patologické pohybové stereotypy pracovníků pomáhajících profesí“. V něm se věnuje se technikám a cvičením, která pomáhají odbourat nejčastější bolesti pohybového aparátu. Její lekce jsou na Charitě stále populárnější, a proto vám lektorku i její práci chceme představit v krátkém rozhovoru.

• S jakými problémy se nejčastěji setkáváš na svých kurzech a lekcích?

Na kurzech se setkávám s lidmi, kteří už několik let řeší bolesti zad a jsou už na určitou míru bolesti ve svém životě "zvyklí". Nechodí k doktorům vůbec nebo chodili, ale moc jim to nepomohlo, nebo jen částečně. Na cvičeních ženy trápí problémy s pánevním dnem po porodu nebo po gynekologické operaci, bolesti zad a vypouklé břicho.

• Čím to je, že stále více lidí trápí bolesti v zádech, mají pohybové potíže nebo špatné držení těla?

Myslím si, že za mnohá trápení může sed, stres (velmi často zmiňovaný, ale stále platí) a špatný druh odpočinku.

• Na tvých cvičeních jsou především ženy. Je něco, co řešíme specificky my ženy?

Řešíme bolesti zad, když už jsou chronické a brání nám péči o druhé. Řešíme svoje pánevní dno, když s ním máme problém. Troufnu si říct, že 99 % žen v České republice si všimnou svého pánevního dna, až když se objeví problém.

• Dá se takovým potížím nějak předejít?

Ano, jsem přesvědčena o tom, že s vnímavostí a správným cvičením by se většině funkčních problémů dalo předejít.

• Co tedy dělat, když už tělo bolí? Třeba po fyzicky náročné práci.

To záleží. Pokud mám fyzicky náročnou práci, bude zásadní kvalitní odpočinek a průběžná podpůrná péče o tělo, kdy pracujeme s nejvíce zatěžovanými až přetěžovanými svalovými skupinami a jejich uvolněním a relaxací. Pokud mám ale psychicky náročnou práci, kvalitní odpočinek bude taky platit, ale hlavně kvalitní pohyb. Setkávám se ženami, které jsou večer tak psychicky vyčerpané, že po všech povinnostech se už jen schoulí doma u TV a domnívají se, že odpočívají.

• Jaké aktivity doporučuješ právě ženám? Nebo vše platí obecně i pro kluky?

Doporučuji hlavně se o sebe začít starat, ale ne tak, že si koupím víno a čokoládu, nebo že jdu ke kadeřnici. To si samozřejmě mohu také dopřát, ale že si začnu všímat svého těla, jak funguje. Dovzdělám se jednoduše na nějakém zdravotním cvičení, jak mám sedět, stát, ohýbat se, jak si nemám škodit a začnu to postupně zařazovat do denních rituálů. Určitě nebude stačit, když si půjdu jednou týdně zacvičit. I když i je to lepší než nic a věřím, že pro některé ženy je to velmi důležitá sociální událost, která je poté nabudí do celého týdne! Takže to rozhodně nepodceňuji, pokud to ale nestačí, a můj problém nemizí, měla bych se zamyslet nad tím, v čem by mohl být ještě zakopaný pes. Co dělám každý den, že už si ani neuvědomuji, že to dělám a mohlo by to souviset s mou bolestí/problémem. Vyhledám ortopeda, fyzioterapeuta, třeba několik jich vyzkouším a nevzdávám to.

• Máš nějaký tip nebo radu, jak zahrnout pohyb do života?

Napojit pohyb na každodenní činnosti – sprcha, čištění zubů, čekání na autobus, v obchodě, než si lehnu nebo se zvednu z postele, během práce si dám upomínku, ať nesedím dvě hodiny v kuse, ale po půl hodině, ať se aspoň projdu pro čaj.

Díky moc za tvoje odpovědi. Pokud se chcete kurzu Světlany Čarnické zúčastnit, přihlaste se na aktuální termíny. Tento kurz je také velmi oblíbený jako vzdělávání pro celý tým tzv. „na míru“. Lektorka tedy přijede přímo za vámi a do vašeho kolektivu.

Do budoucna plánujeme i další kurzy, věnované péči o tělo a fyzické zdraví. Pro aktuální novinky sledujte naši nabídku nebo odebírejte naše novinky.

Čarnická

Témata, kterým se věnuji:

zdravá záda, pohybové stereotypy, zdravotní tělesná výchova, vadné držení těla, neaktivní střed, cvičení po porodu, aktivní v každém věku

Když vedu kurz na Charitě, je pro mě důležité…

... aby každému z kurzu byla věnována pozornost a pochopení jeho pohybových stereotypů. Aby získal názorné ukázky toho, jak napravit některé situace, aby ho netrápila bolest zad. Také je pro mě důležité, aby byl kurz interaktivní a teorie i praxe byly adekvátně rozložené.